top of page
תמונת הסופר/תCococho Baby

מנשא פיזיולוגי או לא פיזיולוגי, זאת השאלה

עודכן: 29 במאי 2022

השימוש במילה פיזיולוגי נפוצה מאוד כשמדובר בחיפוש אחר מנשא נח שתומך בפיזיולוגיה ובהתפתחותו התקינה של התינוק. אבל למה בדיוק הכוונה ואיך יודעים אם מנשא הוא פיזיולוגי או לא?

המונח מנשא פיזיולוגי

ראשית נדייק את המינוח: כשמדובר במוצר, יש להשתמש במונח ארגונומי ולא פיזיולוגי. בהליך שיווקי מבריק, החברה המובילה כיום בשוק, ארגו בייבי, אף השתמשה במילה ארגונומי לשם המותג שלה. אז מהו בעצם מנשא ארגונומי? פרוש המילה ארגונומיה (מיוונית: ארגו = עבודה, נומוס = חוק) הוא מדע העוסק בחקר הממשק ויחסי הגומלין שבין בני אדם לסביבה, למוצר ולחלקים אחרים במערכת. הארגונומיה מיושמת באמצעות עיצוב, אשר נועד לשפר את הנוחות לאדם המשתמש, לשמור על בריאותו ולהגביר את התפוקה מהמערכת או המוצר אותם הוא מפעיל. ארגונומיה היא הנדסת אנוש פיזיולוגית, ובעלי המקצוע שמתמחים בה הם כאלה שמתעסקים בתכנון מוצרים עבור בני אדם- אדריכלים, מהנדסים ומעצבי מוצר.

איך יודעים אם מנשא מסויים לתינוק הוא ארגונומי?

מנשא ארגנומי הוא מנשא בטוח, שאינו פוגע בבריאות ובהתפתחות התקינה של התינוק, והוא נח לשימוש, הן לתינוק והן למבוגר הנושא אותו. תכנון מנשא ארגונומי אינו פשוט כלל מאחר ובעיקר בשנה הראשונה לחייו של התינוק, שזה הזמן העיקרי בו משתמשים במנשא, משקלו, גודלו, הצרכים ההתפתחותיים שלו והיכולת הפיזיומטורית שלו משתנים בקצב מהיר מאוד. כלומר, מנשא ארגונומי לתינוק צריך להתאים לאורך הזמן שהשינויים המהירים האלה קורים. בנוסף לכך, מנשא שהוא ארגונומי צריך להתאים למבוגרים בעלי מידות ומבני גוף שונים, בין אם הן נשים ובין אם הם גברים. התכנון הארגונומי נעשה מורכב אף יותר, כשמדובר במנשא המאפשר גם שימוש קידמי וגם שימוש אחורי, זאת מאחר ומבנה הגוף שלנו וכיוון הנעת איבריו שונים בתכלית מלפנים ומאחור.
חשוב לציין, שגם מנשא פיזיולוגי או ארגונומי 😉 יש ללבוש ולכוונן כמו שצריך, כך שהוא באמת יספק את התמיכה האידאלית לתינוק ולהורה.

ארגונומיה לתינוק- מפרק הירך

בשנים האחרונות מדובר רבות על מנח רגלי התינוק במנשא, אשר משפיע על התמיכה במנח הפיזיולוגי המומולץ להתפתחות מפרק הירך. אמנם אין הוכחה מחקרית לכך ששימוש במנשאים בהם רגלי התינוק תלויות כלפי מטה (בדומה לתלייה ברתמת מצנח), מעלה את הסיכוי לדיספלסיה של מפרק הירך (Hip dysplasia), אך ליתר ביטחון וגם כדי לספק תנוחה נוחה ופיזור משקל טוב יותר, במנשאים מתקדמים יותר, וכאלו שנחשבים ארגונומיים, מקפידים בכל זאת על תמיכה של ירכי התינוק כך שרגליו לא ישתלשלו מטה. כלומר, מנשא ארגונומי יספק תמיכה לתינוק בהתאם לשלב ההתפתחותי של התינוק ובהתאם לגילאים עבורם מנשא תוכנן.


מיד לאחר הלידה, חשוב שהמנשא יאפשר לשאת את התינוק כשבירכיו מכופפות וגבוהות מהישבן בתנוחת רגלי צפרדע (M), הפיזיולוגית והאופיינית לשלב זה. פישוק רחב עלול להיות אגרסיבי מידי לתינוק שרק נולד, אבל בסביבות גיל חודש וחצי-חודשיים ניתן לעבור לנשיאה בפישוק באופן שממקם נכון את ראש עצם הירך במפרק. תמיכה ארגונומית בפישוק צריכה לאחוז את רגליו של התינוק/ הפעוט עד לחלק האחורי של בירכיו באופן שמאפשר לו לכופף אותן, והבירכיים צריכות להיות בגובה הישבן או מעליו. ככל שהפישוק צר יותר, מומלץ שהבירכיים יהיו גבוהות יותר. חשוב לציין כי אמנם תנוחת הפישוק מזכירה תנוחת ישיבה, אך במידה והתינוק אינו מסוגל עדיין לשבת באופן עצמאי, אין לשאת אותו במנשאים בהם יש סוג של מושב נוקשה, מפני שתחתית רצפת האגן סופגת את משקל גופו של התינוק כשהיא עוד לא בשלה לכך. אצל פעוטות שעומדים והולכים, מפרק הירך כבר בשל והצורך לשאת בתנוחה זו כבר פחות קריטי, אם כי הפישוק שחובק את גוף ההורה עוזר בחלוקת המשקל.

מנח גב התינוק במנשא

מנח רגלי התינוק הוא חשוב, אך ישנם עוד מספר פרמטרים שיוצרים מנשא ארגונומי . התינוק האנושי נולד במצב של פלקסיה פיזיולוגית, כלומר איבריו רפויים ומכונסים ועמוד השדרה שלו רך ומעוגל, בצורת האות C. מנשא ארגונומי שמתאים לשלב זה צריך לתמוך בגופו הרך של התינוק ולאפשר הרפיה והתעגלות גב. מצד שני, מנשא ארגונומי לא מאלץ את הגב להתעגל באופן שמגביל את הצורך הטיבעי של התינוק להזדקף ולפתח את שריריו ואת יציבתו בהדרגה (מזקיפת ראש בלבד בהתחלה, ועד לביסוס הליכה יציבה בסיום ההתפתחות סביב גיל 12-18 חודשים). בנוסף, בניגוד להטעיות שניתן למצוא ברשת, שאינן נתמכות במחקרים או בידע מקצועי רציני, מנשאים אשר מייצרים תמיכה בה גב התינוק נראה ישר אינם מזיקים לתינוק גם לפני גיל ישיבה מאחר והמנשא מספק תמיכה. ההמלצה לא להושיב לפני שתינוק מייתיישב בעצמו שונה בנשיאה, בה התינוק אינו מתאמץ לשבת.

תמיכה בראש התינוק

תמיכת ראש ארגונומית היא תמיכה אשר מצד אחד מאפשרת לתינוק להניע ולסובב את ראשו מצד לצד, אך מצד שני "שומרת" שראשו לא ישמט לאחור או לצדדים, גם כשהוא צעיר ושרירי הצוואר שלו עדיין לא מפותחים אבל גם כשהוא גדול יותר ונרדם במנשא. פתרונות כמו קיבוע הראש של התינוק בזמן שינה כשראשו מוטה לצד אחד בעזרת המנשא או קפוצ'ון (hoody ) הם פיתרונות לזמן שינה בלבד ולכן לא נותנים פיתרון ארגונומי שלם. שימו לב, במידה ואתם משתמשים באחד הפיתרונות שמכסים את ראש התינוק, יש להקפיד שפני התינוק ישארו גלויות.


זרועות התינוק וחגורת הכתפיים

במנשא ארגונומי צריכה להיות לתינוק יכולת להזיז את ידיו בחופשיות, להושיטן החוצה, לקרב אותן למבוגר הנושא אותו או אל גופו ופניו שלו. באופן זה הוא יכול להכיר ולהפעיל את קצות גופו ולקרב את ידיו למרכז הגוף- שלב חשוב בהתפתחות הפיזיולוגית. השחלת ידי התינוק לפתחים יעודיים עלולה למנוע אפשרות חשובה זו. בנוסף, מנשא שמצמיד ומקבע את חגורת הכתפיים של התינוק מונע מהתינוק להזדקף בנוחות.

הקשר של התינוק לסביבה ולהורה הנושא אותו?

מנשא ארגונומי צריך לאפשר לתינוק את רמת התקשורת המתאימה לשלב ההתפתחותי שלו עם ההורה הנושא אותו, עם הסביבה שלו ובהתאם לצרכים הריגעיים שלו. התקשורת עם ההורה הנושא חשובה בכל גיל, השאלה היא באיזו מידה. ברור שבנשיאה קידמית כשפני התינוק מופנות כלפי ההורה, רמת התקשורת עם ההורה היא הגבוהה ביותר. תנוחה זו היא המתאימה ביותר לתינוק צעיר או לתינוק במצוקה (עייף מאוד, חולה, עצבני). במקביל חשוב שגם בנשיאה קידמית תהיה לתינוק יכולת לראות מה קורה סביבו.

נשיאת התינוק עם הפנים החוצה

במנשאים רבים קיימת אפשרות לשאת את התינוק מלפנים, כשהוא פונה כלפי חוץ, כך שיוכל לחוות את הסביבה. תנוחה זו מיועדת לתינוקות בשלב בו הם מתעניינים בסביבתם אבל תנוחה זו אינה ארגונומית מכמה סיבות:

  • התינוק אינו רואה את ההורה. מבחינה התפתחותית, מנקודת מבטו של התינוק, ההורה שנושא אותו אינו נוכח.

  • כאשר התינוק נישא כשפניו החוצה, תמיכת הראש של המנשא מנוטרלת.

  • לעיתים ניתן לראות אצל התינוק הקשתת גב הפוכה מהכיוון הטבעי בשל התליה וההצמדה לגוף ההורה.

  • התינוק חשוף לגרויים חיצוניים ללא כל הגנה ויכולת לסנן או למנן אותם.

  • מנח רגלי תינוק הוא בעייתי- במידה והרגליים שמוטות מטה, התנוחה אינה מומלצת למפרק הירך של התינוק. בשנים האחרונות, קיים פיתרון לתנוחת רגלי התינוק במנשאים רבים, באופן שהתינוק "יושב" כשגבו להורה ורגליו מושטות קדימה בתנוחת ישיבה. פיתרון זה אמנם משפר את נושא מנח הירכיים במפרק האגן, אך יוצר בעיה חדשה והיא הרחקת מרכז הכובד של התינוק מההורה וכתוצאה מכך, הכבדה גדולה על גב ההורה.

האם קיימת תנוחה ארגונומית שתספק תינוק סקרן?

בהחלט כן. בתנוחת נשיאה קידמית, מנשא שמאפשר לתינוק להזדקף ולהתבונן בנוחות לצדדים ללא מאמץ וללא הסתרה יספק כל תינוק סקרן. בנוסף, נשיאה גבוהה וצמודה על הגב כשרגלי התינוק חובקות את מותני ההורה בפישוק היא הפתרון הארגונומי האידאלי, גם לתינוק הסקרן וגם למבוגר הנושא אותו. תינוקות נישאים על הגב מקידמת דנן ולמעשה בכל התרבויות האנושיות שנוהגות לשאת את צאצאיהן. כאשר התינוק ממוקם גבוה על הגב הוא יכול לראות ולחוות את הסביבה והפעילות היומיומית תוך שהוא נישא על ההורה. ההורה לעומת זאת, יכול להמשיך בשגרת יומו ולבצע כמעט כל פעולה כשחזית גופו פנויה. הנשיאה על הגב בטוחה יותר במובנים רבים, ומיקום גבוה וצמוד על הגב הוא הדרך הבריאה והארגונומית ביותר לנשיאת משקל ע"י ההורה.

מנשאי טיולים

מנשאי הגב המוכרים ביותר הם בעלי הקונסטרוקציה מפלסטיק או מאלומיניום. מנשאים אלה משמשים בעיקר לטיולים ומלבד היותם מגושמים מידי לשימוש ביתי או יומיומי, הם ממקמים את התינוק שלא בצמידות לגוף ההורה כך שמשקלם (הגדול ממנשא ללא קונסטרוקציה) מיטלטל ומכביד תוך כדי הליכה. כלומר, למרות התמיכה ומערכת הגב והמותן המשוכללת הם הרבה פחות ארגונומיים ממנשאים רכים שמאפשרים נשיאה על הגב.

חגורת מותן

מנשאים רבים כיום מאפשרים הן שימוש קידמי והן שימוש אחורי. למנשאים אלו יש לרוב חגורת מותן, בדומה למנשאי הגב ותרמילי המטיילים הגדולים. חגורת המותן אמורה לתת פתרון ארגונומי להורה הנושא בכך שהיא מורידה חלק גדול מהעומס שנוצר על הכתפיים- למותניים. אבל, אליה וקוץ בה, במנשאים רבים בעלי חגורת מותן התינוק יושב ממש על חגורת המותן כך שהוא ממוקם נמוך מאוד על האגן של המבוגר. מיקום זה אינו ארגונומי ומכביד על הגב התחתון והאגן, במיוחד בזמן הליכה אינטנסיבית. נשיאת גבוהה וצמודה וסגירת חגורת המותן בגובה המותניים ולא בגובה האגן יחלקו את העומס על עמוד השדרה לאורכו ולא יעמיסו רק על חלקו התחתון. לנשיאה הנמוכה יש עוד חסרון, היא מגבילה את שדה הראיה של התינוק הנישא.

שיטת הלבישה

לבסוף, יכול להיות שיש לנו מנשא ארגונומי שמאפשר נשיאה קידמית להתחלה ונשיאה אחורית כשמשקל הילד גדל והוא מותאם לגופנו בצורה מושלמת. אבל, צורת הלבישה שלו מסובכת. מנשא שמסובך ללבוש או להוריד אותו, גם אם הוא מושלם בזמן הנשיאה עצמה, עלול במיקרים רבים להשאר בצד ללא שימוש. כשמדובר בנשיאה על הגב, ההעמסה של התינוק מסובכת יותר ועלולה להיות גם מסוכנת. מנשא שהוא ארגונומי, מתוכנן כך שפעולת הלבישה שלו תהיה "קלה להפעלה" ובטוחה, הן מלפנים והן על הגב.

בשל המורכבות בתכנון מנשא שיענה על כל הצרכים הנ"ל, אין כיום כמעט אף מנשא שיכול לתת מענה ארגונומי מושלם ולשמש לאורך כל התקופה בה יש לנו ואו לילדינו צורך במנשא. מנשא Cococho הוא מנשא קידמי ואחורי שמספק פתרון ארגונומי שלם מיום הלידה של התינוק ועד לגיל 3-4, בו לרוב כבר אין צורך במנשא. צורת הלבישה של מנשא Cococho היא פשוטה ובטוחה גם על הגב, והיא מאפשרת, למי שמעוניין בכך, להעביר את התינוק לגב כבר בשלב בו הוא מחזיק היטב את ראשו. המנשא פותח ע"י מעצבות מוצר מקצועיות שהן גם אמהות מנוסות בשימוש במנשאים ובהתייעצות עם אנשי מקצוע מתחום האורטפדיה, פיזיוטרפיה התפתחותית, ליווי התפתחותי וכירופרקטיקה.

© אין להעתיק לשכפל או להשתמש במאמר או בחלק ממנו ללא אישור בכתב מקוקוצ'ו.

Comentários


bottom of page